Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Κάτω τα χέρια από τα στρατόπεδα!


Ούτε μια σπιθαμή σε ιδιώτες! Είναι Λαϊκή περιουσία !
Να γίνουν ελεύθεροι χώροι πρασίνου, και αναψυχής ,ανάσα για τις υποβαθμισμένες λαϊκές συνοικίες  της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης , και ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος .
        


Με εξπρές διαδικασίες  προχωράει το τελευταίο διάστημα η   συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων των στρατοπέδων της περιοχής .
    Ξεκίνησαν με την ένταξη στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) των στρατοπέδων Μ. Αλέξανδρος και Παπακυριαζή σε    Αμπελόκηπους και Εύοσμο, και προχωράνε και στα υπόλοιπα.(Καρατάσου,Π.Μελά,  Ζάκα ,Γκόνου, Νταλίπη , κ.α.. )   
      Προχωρούν έχοντας  οδηγό την εξασφάλιση κερδών στο κεφάλαιο, στο όνομα εξασφάλισης επενδύσεων που δήθεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της πόλης.
     Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστό ότι  αντιμετωπίζει  έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης και μάλιστα κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη στην ρύπανση με αιωρούμενα μικροσωματιδία.  Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν 2,7 τ.μ. πρασίνου,  ενώ οι διεθνείς προδιαγραφές υπολογίζουν ότι το ελάχιστο που πρέπει να αναλογεί σε κάθε κάτοικο είναι 10 τ.μ.  Οι Βορειοδυτικές συνοικίες είναι το  πιο υποβαθμισμένο τμήμα της Θεσσαλονίκης  με έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης  (ΤΙΤΑΝ,  ΕΛΠΕ, , κ.λ.π.)
      Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής που απαιτούν βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις γειτονιές τους. Δεν έχουν καμιά σχέση με την προστασία της Λαϊκής περιουσίας, με την δημιουργία στους χώρους των στρατοπέδων  πράσινου , που θα δώσει ανάσα ζωής στην πόλη μας.  
   Τα τοπικολαϊκά προβλήματα που είναι άφθονα στην περιοχή μας απορρέουν από τις γενικότερες εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων. Οι συνθήκες ζωής στις Λαϊκές γειτονιές, πάνε πακέτο με τις μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς, με την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας , της κοινωνικής πρόνοιας.   Συμβαδίζουν με την υποβάθμιση και την  καταστροφή του περιβάλλοντος με την ιδιωτικοποίηση φυσικών αγαθών όπως το νερό, και ο δασικός πλούτος,  πάνε πακέτο με τα αντιλαϊκά μνημόνια, την υποταγή στην τρόικα και στο Δ.Ν.Τ.  Τελικά το ζήτημα του περιβάλλοντος δεν είναι τεχνικό αφού επιστημονική γνώση υπάρχει ,είναι καθαρά ταξικό πολιτικό  ζήτημα

      Συμμάχους αν όχι συνένοχους σε αυτή την προσπάθεια τους, έχουν τις Δημοτικές αρχές της περιοχής, που  κρύβουν  επιμελώς  την γενικότερη συμφωνία τους  με την στρατηγική που  εντάσσει  τους ελεύθερους χώρους  στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς  προς όφελος επιχειρηματιών, και η όποια εναντίωση τους είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού σαν τοπικές διοικήσεις αποτελώντας μέρος της Κεντρικής Διοίκησης εφαρμόζουν πιστά αυτές τις πολιτικές , ιδιωτικοποιώντας  υπηρεσίες και  παράλληλα με την λογική της ανταποδοτικότητας φορτώνουν νέα βάρη στις Λαϊκές οικογένειες. Ακόμα και αν δεν τσιμεντοποιηθούν πλήρως τα στρατόπεδα, πάλι οι χρήσεις τους δεν θα είναι προς όφελος των Λαϊκών οικογενειών, αφού θα εξυπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο οποιοσδήποτε  προγραμματισμός ευκολιών και έργων στα στρατόπεδα, έστω και πρασίνου  θα πηγαίνει πακέτο με τους ιδιώτες. 
        Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. , τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, αφού μας οδήγησαν στην φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στο γκρέμισμα των εργατικών δικαιωμάτων μας, προχωρούν και στο ξεπούλημα της δημόσιας Λαϊκής περιουσίας.  
   Καμιά αυταπάτη ότι μπορεί να σωθούν τα στρατόπεδα και οι ελεύθεροι χώροι, όσο θα εφαρμόζονται  αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις  που επιβάλλονται όχι για την αντιμετώπιση του  χρέους, όπως  υποκριτικά μας λένε, αλλά γιατί αυτό τους διατάσσουν  τα αφεντικά τους  οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια,  η Ε.Ε. και ο Ιμπεριαλισμός, για να βγουν αλώβητοι από την κρίση και με υπερκέρδη.
Στον καπιταλισμό η δίψα για  κέρδος δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είτε είναι οι εκμεταλλευτές πειρατές είτε είναι υγιείς επιχειρηματίες, όπως αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ να τους βαφτίζει. Από διαφορετική σκοπιά τα βλέπουν, τα βιώνουν, τα αντιμετωπίζουν ο λαϊκός κόσμος, και από άλλη σκοπιά οι ιδιώτες, οι επιχειρηματίες, οι χορηγοί.
   Όσοι λένε ότι αυτά μπορούν να τα συνταιριάξουν,  δουλεύουν, είτε το θέλουν είτε όχι, για τους δεύτερους. Οι  διακηρύξεις και οι φιέστες για το περιβάλλον δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι όπως και σε όλη την ζωή μας , έτσι και στο περιβάλλον το δίλλημα είναι ένα: «με την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια ή με τον Λαό»
     Οι  ελεύθεροι  χώροι  και τα στρατόπεδα ,  πρέπει να γίνουν περιβαλλοντικοί-οικολογικοί χώροι πρασίνου  αναψυχής, και πολλαπλών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, για να αποτελέσουν μια ανάσα για τις υποβαθμισμένες Λαϊκές μας γειτονιές. Ελεύθεροι για όλο τον Λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους.  
    Αγαπάμε  το πράσινο, τα δάση, τις ακτές, τους ορεινούς όγκους, τους βιότοπους, για να τα χαιρόμαστε, να μπορεί να τα χαίρεται  όλος ο λαός, να είναι πηγή υγείας, αλλά και γνώσης. Κι αυτά δεν συμβαδίζουν πουθενά με την επιχειρηματική δράση, με την επιδίωξη κερδών. Γι' αυτό και παλεύουμε σταθερά και απαιτούμε να γίνουν λαϊκή περιουσία.
Η ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων πηγαίνει μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, με την εξασφάλιση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας του λαού και της νεολαίας, την ανάπτυξη του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της εργατικής τάξης, του λαού μας.
Οι ίδιοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Έχουμε να κάνουμε με μια γενική πολιτική κατεύθυνση για τους ελεύθερους χώρους, για το τι υπηρετούν και πώς λειτουργούν, για τις αναπλάσεις, τη χρήση γης, που στον πυρήνα βρίσκεται η διεύρυνση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, η κατάργηση περιορισμών στην αλλαγή χρήσης γης για να διευκολυνθεί η επενδυτική δράση επιχειρηματικών ομίλων.
        Ακόμα και πίσω από τα μεγάλα λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος, στόχος είναι  να διευρυνθεί ο ζωτικός χώρος για κερδοφόρες επενδύσεις.
Ο αγώνας  για την προστασία των στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων, όπως και συνολικά για το περιβάλλον, μπορεί να αποκτήσει δυναμική και αποτελεσματικότητα, μόνο εάν ενταχθεί στη δράση για τη δημιουργία εκείνων των πολιτικών προϋποθέσεων που χρειάζονται για να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αποκλειστικά και μόνο από τα συμφέροντα των εργαζομένων.
     Να ενταχθεί ως μέτωπο πάλης, δηλαδή στη δράση, ώστε αυτοί που βασανίζονται κάτω από το ζυγό των μονοπωλίων και της ΕΕ,  από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, αυτοί που έχουν και κάθε δικαίωμα από τις ανάσες ζωής των ελεύθερων χώρων,  οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να ενωθούμε σε μια πανίσχυρη Λαϊκή Συμμαχία. Να ενωθούμε στον μοναδικά ελπιδοφόρο αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Για την εργατική - λαϊκή εξουσία που θα βγάλει από τη μέση τους εκμεταλλευτές και ο εργαζόμενος λαός θα γίνει κυρίαρχος στον τόπο του, στη γη του, στα μέσα παραγωγής, σε ό,τι παράγει. Για να κάνουμε  τις γειτονιές μας όμορφες , φιλικές , περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες.
     Να  μετατραπούν τώρα  τα στρατόπεδα και οι  άλλοι  ελεύθεροι  χώροι,   σε χώρους πρασίνου, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, και  με ελεύθερη πρόσβαση στο Λαό.
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ τους ΣΗΜΕΡΑ!
   Οργάνωση παντού στα σωματεία, τους κλάδους, στα σχολεία και τις σχολές, στις Λαϊκές Επιτροπές  σε κάθε γειτονιά ,  ενάντια στο ξεπούλημα των στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων!
  Ενίσχυση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης στους  Δήμους και στην  περιφέρεια.